Gezondheidszorg voor melkvee

Het gaat niet alleen om de gezondheid van het dier: ook het bedrijf en de boer centraal!

  • Onze dienstverlening
  • Bedrijfsbegeleiding
  • Laboratoriumtesten
  • Food Voeding en drenchen
  • Diergezondheidprogramma's

Onze dienstverlening

Onze dienstverlening

Bij DAP Berghem hebben wij aandacht voor uw bedrijf en dieren om probleemloos te kunnen boeren. Onze geborgde rundveedierenartsen gebruiken hun kennis en kunde om eerlijke adviezen te verstrekken. Zo willen wij er samen met u voor zorgen dat de koeien gezond en gelukkig in de stal of weide staan. Naast het individuele dier staat het bedrijf en de boer voor ons centraal!

Wat wij bieden:

  • Kennis en ervaring mbt vruchtbaarheid, ziektes en management
  • Goede bereikbaarheid van onze dierenartsen
  • Voedingsadviezen op maat
  • Deskundige bedrijfsbegeleiding

 

Onze dierenartsen zullen snel schakelen bij een verlossing, lebmaagverplaatsing of ziektes. Tijdens de dienst kunt u ons ook 24/7 bereiken en komt er een bekend gezicht naar u toe.

Bedrijfsbegeleiding

Bedrijfsbegeleiding 

In onze begeleiding staan uw bedrijf en ambities centraal. Samen met een vaste dierenarts wordt een bedrijfsgezondheidsplan en behandelplan op maat gemaakt. Zo worden de doelen voor zowel korte als lange termijn samen gerealiseerd. Onze geborgde dierenartsen hebben een actieve en coachende rol en denken graag mee om het uw bedrijf te optimaliseren.

Laboratoriumtesten

Laboratoriumtesten

Om de bedrijfsbegeleiding te ondersteunen maken wij gebruik van ons in-huis-laboratorium. Hier kunnen wij melk, mest en bloedonderzoek doen.  Denk hier bijvoorbeeld aan celgetalbepalingen, bacteriologisch melkonderzoek (+ gevoeligheidsbepalingen) en parasitair(mest) diagnostiek bij kalveren.  Door dit in huis te kunnen doen kunnen wij snel handelen! Ook maken wij gebruik van cowside onderzoeken zoals ketonen meten en een sneltest om te bepalen welke ziekteverwekkers diarree veroorzaken bij kalveren.

Heeft u vragen over onze diagnostiek mogelijkheden of hoe u een goed monster af kan nemen? Neem gerust contact op met een van onze dierenartsen.

Food Voeding en drenchen

Voeding en drenchen

Voeding is de basis voor een goede weerstand en productie van de veestapel. Wanneer er iets niet optimaal in de voeding is wordt dit vaak opgemerkt door een verminderde vruchtbaarheid, uiergezondheid of klauwgezondheid. Een goed samengesteld rantsoen zorgt voor een goede balans. Door samen met u en uw voeradviseur te zitten hopen wij het rantsoen goed te optimaliseren.

Naast een goed samengesteld rantsoen is het essentieel dat de koe voldoende voer- en vocht opname heeft. Wanneer een koe te weinig vocht opneemt is het soms nodig om te drenchen. Door middel van drenchen kunt u een grote hoeveelheid vocht toedienen. Hier voegen wij graag poeders bij om de pens optimaal te ondersteunen. De drench poeders die we hiervoor gebruiken zijn aangevuld met levende gisten, zodat de pens functie optimaal versterkt wordt. Ook gebruiken we graag bolussen om individueel bij te sturen.

Diergezondheidprogramma's

Diergezondheidprogramma's

Wij streven ervoor om een veestapel zo gezond mogelijk te houden. Om zo min mogelijk ziektes op een bedrijf te hebben worden er continu gekeken of bedrijven vrij zijn van bepaalde verwekkers.

Vanuit de zuivelorganisaties en/of de overheid is het soms verplicht deel te nemen aan diverse diergezondheidsprogramma's. Dit zijn programma's met betrekking tot onder andere BVD, IBR, Salmonella, Para TBC en leptospirose. Voor elk programma is een ander stappenplan nodig. Heeft u hierover vragen? Laat het ons weten, wij helpen u graag hiermee.