Ziekte van Weil: risico voor hond en mens. Advies: bescherm je hond en jezelf tegen deze ziekte.

Leptospirose is een ernstige bacteriële ziekte bij honden, die een dodelijke afloop kan hebben. Ratten verspreiden via hun urine de ziekte in stilstaand water. Dierenartsen zien de laatste jaren vaker besmette honden omdat deze niet gevaccineerd zijn. De infectie kan overgedragen worden op de mens (info RIVM).

De Ziekte van Weil wordt veroorzaakt door de wereldwijd voorkomende bacterie Leptospira. Sinds een aantal jaren zijn er nieuwe varianten van deze bacterie ontdekt. Het vaccin dat de DAP gebruikt beschermt honden ook tegen deze varianten.

De component tegen Leptospirose of  de Ziekte van Weil zit in de basis vaccinatie* die honden bij de DAP krijgen. De verkregen immuniteit is een jaar werkzaam, dus jaarlijkse herhalingsvaccinaties tegen Leptosprirose zijn noodzakelijk.
Tijdens de jaarlijkse controle zal de desbetreffende dierenarts altijd een individuele afweging maken voor het dier en eventuele zorgen met u bespreken.

  • De basisvaccinatie voor honden is werkzaam tegen Hondenziekte, Hepatitis, Parvo-virus en Leptospirose (Ziekte van Weil).

Nobivac L4

In het geval van Nobivac L4 komt de DAP -op basis van de feiten- tot het advies dat de bescherming die vaccinatie met Nobivac L4 honden biedt tegen de ziekte van Weil, zeker opweegt tegen de mogelijke bijwerkingen van het vaccin. De dierenartsen volgen nauwgezet de informatie over mogelijke bijwerkingen van alle medicijnen die worden verstrekt, dus ook van Nobivac L4. Mocht dit aan de orde zijn, dan vindt er onmiddellijk overleg plaats tussen de dierenartsen op de praktijk en worden er passende maatregelen genomen.