Bijzondere patiënt

Dit bijzondere verhaal gaat over een jong konijn dat nu 11 maanden oud is. Hieronder leest u het verhaal van Buddy, waarbij we na conservatieve behandeling alsnog hebben moeten besluiten zijn oog operatief te verwijderen.

Op 05-05-2019 kwam de eigenaar voor de eerste keer met Buddy naar de praktijk. Buddy heeft al 3 weken last van zijn rechteroog. Hierin is een wit bultje te zien. De verdenking van de dierenarts is dat Buddy ‘E.cuniculi’ heeft en we gaan hem hiervoor behandelen. Over 7 dagen willen we hem graag op controle zien. (Voor meer informatie over E.cuniculi kunt u terecht op https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html)

Op 09-05-2019: had Buddy een afspraak voor de controle van zijn oog. Op dit moment is er nog geen verbetering opgetreden maar gelukkig ook geen verslechtering. Omdat we weten dat je E.cuniculi voor langere tijd moet behandelen zetten we de behandeling nog 28 dagen voort.

14-08-2019: Buddy kwam vandaag naar de praktijk om gecastreerd te worden. De dierenarts heeft meteen met de eigenaar even naar het oog gekeken maar helaas is de plek in het oog groter geworden. De dierenarts heeft met de eigenaar een evtuele oogoperatie besproken en daar gaan ze over nadenken. De castratie is zonder bijzonderheden verlopen.

Vandaag 28-08-2019 komt Buddy om de castratie wond te beoordelen en de hechtingen te verwijderen. Natuurlijk hebben we hierbij ook even naar het oog gekeken welke helaas in deze korte tijd aanzienlijk verslechterd is. De eigenaren gaan over de operatie nadenken en komen hier nog op terug. Wel hebben we de eigenaar gewaarschuwd dat als het oog enorm groeit, dat het risicovol is dus dat ze het goed in de gaten moeten houden en op tijd naar ons moeten bellen als het veel heftiger wordt.

In de tussentijd heeft mevrouw gevraagd wat we nog kunnen doen met het oog. Wij hebben voor mevrouw contact opgenomen met Dierenkliniek Wilhelminapark omdat zij de specialisten zijn op konijnen gebied. In overleg met deze kliniek heeft mevrouw besloten om nog 2 maanden oogdruppels te proberen.

16-10-2019 Buddy kwam vandaag wederom naar de praktijk omdat het tevens na het langdurig druppelen enorm achteruit gaat met het oog. De dierenarts heeft besproken dat ze voor Buddy echt een keuze moeten maken of het wordt een oog operatie of ze moeten de beslissing nemen om hem in te laten slapen.

De eigenaren beslissen om Buddy toch te laten opereren. Op 25-10-2019 is het zover: Buddy komt voor zijn operatie. Ook voor ons is het spannend, want we hebben zeker ervaring met een oog verwijderen van een hond of kat maar nog niet van een konijn. De eigenaren zijn hiervan op de hoogte maar het was proberen of inslapen en ze willen het toch graag proberen.

Buddy heeft de operatie goed doorstaan! De operatie is geslaagd en aan het einde van de dag is Buddy lekker mee naar huis gegaan.

De controle: Buddy is op 04-11-2019 op controle geweest en hij doet het super goed! De wond is netjes geheeld, de eigenaren zijn blij en Buddy hupst weer vrolijk rond.