Alpaca’s en Lama’s

De dierenartsen van de DAP Berghem behandelen ook exotische dieren zoals lama’s en alpaca’s. We hebben een aantal handige zaken voor je op een rijtje gezet.

– Ontworming
Het beste is minimaal 2x per jaar te ontwormen via een injectie bij standweide (dat houdt in dat de dieren altijd op hetzelfde stukje weiland staan).

Ontwormingsmiddelen die oraal (via de mond) worden toegediend of als ‘pour-on’ (uitwendig op de huid) werken vaak onvoldoende omdat ze deze dieren ze niet goed opnemen. Bij klachten kan ook mestonderzoek worden gedaan.

Vaccinatie
Alpaca’s en Lama’s zijn gevoelig voor infecties met de Clostridium bacterie. Vaak is er sprake van acute sterfte van dieren zonder dat ze eerst ziek zijn geweest.

Vaccinatie bestaat uit een basisenting met 4 weken tussentijd en daarna een halfjaarlijkse herhaling.

Veulens (cria’s) kunnen met 2,5 tot 3 maanden voor het eerst worden ingeënt.

Nagels knippen en tanden slijpen
Als de dieren op een zachte weide lopen, slijten de nagels onvoldoende en moeten ze geknipt worden. Dat is meestal niet nodig bij een harde ondergrond.

De snijtanden en vechttanden bij alpaca’s en lama’s slijten vaak onvoldoende. Daardoor kunnen last krijgen bij het eten.

TIP! Bij de jaarlijkse vaccinatie kunnen ook direct de tanden worden geslepen, al dan niet met een lichte sedatie (middel om het dier rustig te maken).

Schurft
Door een infectie met schurftmijten wordt de huid schilferig en kan jeuken. Het dier kan hele plukken uit vacht verliezen.

TIP! Controleer met enige regelmaat de vacht; bij twijfel behandelen tegen schurft.

Castratie
De ingreep wordt onder algehele narcose gedaan en kan plaatsvinden in een schone stal of weiland. Mits beide testikels zijn ingedaald, kan een alpaca-hengst vanaf 1 jaar worden gecastreerd en een lama-hengst vanaf 18 maanden.

Dracht scannen
Vanaf 50 tot 60 dagen kan met een scan via de buik (transabdominaal) de dracht worden vastgesteld.